Sovinec

• převýšení: 384 m
  • doporučený čas: 3 hod
  • obtížnost trasy: 3

Krátká, ale velmi příjemná vyjížďka na gotický hrad Sovinec, která potěší nejen náročnější cyklisty.

Nejdříve budete muset dojet po cykostezce do Dlouhé loučky, na jejímž konci se vydáte směrem na Křivou. V první serpentině uhnete na modrou/zelenou turistickou lesní cestu, které se pak budete držet téměř celý zbytek trasy.

První část cesty vás dovede do Valšova*, odkud se kopcem s příjemným pozvolným stoupáním dostanete až k hradu Sovinec, kde se můžete občerstvit a odpočinout. Zelené trasy se budete držet i dále do Křížova, odkud vás za odměnu čeká příjemný sjezd Přírodním parkem "Sovinecko" až k Paseckým vodopádům, které určitě stojí za krátkou zastávku.

Od Paseckých vodopádů vás trasa ještě krátce vytáhne do kopců nad místním sanatoriem, abyste si užili krásný sjezd po louce a lesní pěšinkou zpět do Paseky. Zpět do Uničova můžete jet rovnou po silnici, ale doporučujeme si trasu ještě protáhnout polními cestami do Rybníčku a vrátit se do Uničova po cyklostezce a vyhnout se tak silnicím úplně.

V některých částech vede trasa složitějším terénem, ale dá se absolvovat na trekovém kole.

*Jak pojedete ve Valšově dole od autobusové zastávky po hlavní silnici nahoru, doporučujeme po chvíli uhnout vpravo na dřevěný mostek a pokračovat za mostem doleva podél malebného Valšovského rybníčku.